I found this recipe on a beautiful recipe book from Provence.
I oddly flipped through it backwards, from the last page to the first one, and when I bumped into this gateau, I told myself: " I definetely want to cook it!"
A sweet trip to France: here is today's special by Le Prince!
I oddly flipped through it backwards, from the last page to the first one, and when I bumped into this gateau, I told myself: " I definetely want to cook it!"
A sweet trip to France: here is today's special by Le Prince!
Ho trovato questa ricetta in un bellissimo ricettario dalla Provenza.
Ricordo di averlo sfogliato curiosamente al contrario, dall'ultima alla prima pagina, e quando mi sono imbattuto in questo gateau, mi sono detto: "Voglio sicuramente cucinarlo !"
Ricordo di averlo sfogliato curiosamente al contrario, dall'ultima alla prima pagina, e quando mi sono imbattuto in questo gateau, mi sono detto: "Voglio sicuramente cucinarlo !"
Un dolce viaggio nella Francia: ecco il piatto del giorno realizzato da Le Prince!
COOKING WITH LE PRINCE #4
GATEAU BATTU
Ingredients:
500g Manitoba flour (strong flour)
180g butter
4 egg yolks
150g sugar
A pinch of salt
30g brewer's yeast
1/2 vanilla bean
100g warm milk
Icing sugar to taste
Dissolve the yeast in the milk. Then add the yolks and a pinch of salt and whisk the mix well. Pour the flour into a wide bowl; make a hole in the middle and pour the sugar into it. Take out the seeds form half of a vanilla bean, cutting it uprightly and extracting the pulp with the spine of the knife; then add it to the sugar. Pour the mix of milk and eggs onto the sugar. Knead with your hands or use a mixer at minimum speed, till the dough is dry and easy to detach from the inside of the bowl. Make a ball and let it rest for 10 minutes.
In the meantime, abundantly butter a high mould with a hole at its centre. With your fingers, create a hole in the middle of the dough and lay it down in the mould. Let it rise warmly till it will double its volume. According to your oven, cook at 160°C for 30 minutes approximately: the gateau has to be well coloured. Before taking it out of the mould, let it cool almost completely. Dust with icing sugar and voilà!
In the meantime, abundantly butter a high mould with a hole at its centre. With your fingers, create a hole in the middle of the dough and lay it down in the mould. Let it rise warmly till it will double its volume. According to your oven, cook at 160°C for 30 minutes approximately: the gateau has to be well coloured. Before taking it out of the mould, let it cool almost completely. Dust with icing sugar and voilà!
Italian version:
GATEAU BATTU
Ingredienti:
Ingredienti:
500g farina tipo Manitoba
180g burro
4 tuorli
150g zucchero
Un pizzico di sale
30g lievito di birra
Vaniglia 1/ 2 bacca
100g Latte tiepido
Zucchero a velo q.b.
Sciogliere nel latte lo lievito. Aggiungere i tuorli e il sale ed amalgamare bene con una frusta. Versare la farina in una ciotola capiente, praticare un foro al centro e versarvi lo zucchero. Prelevare i semi da mezza bacca di vaniglia incidendola per il lungo ed estraendo la polpa con il dorso del coltello, quindi aggiungerla allo zucchero. Versare quindi il mix di latte e uova sopra lo zucchero. Impastare a mano o con l'aiuto di un' impastatrice a minima velocità, a lungo, fino ad ottenere un impasto asciutto che si stacca dalle pareti della ciotola. Creare una palla e farla riposare per dieci minuti. Intanto imburrare abbondantemente uno stampo alto col foro nel mezzo. Bucare con le dita il centro della palla di impasto e adagiarla nello stampo. Far lievitare al caldo fino a quando non avrà raddoppiato il suo volume. Cuocere quindi a 160 C per circa 30 minuti, a seconda del vostro forno. Il dolce deve risultare ben colorato. Lasciar raffreddare quasi completamente prima di sformare, quindi cospargere di zucchero a velo. Le voilà !!
Recipe by: Marco
Translation: Claudia
Photography: Phranci
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Le Prince will be back on May 12th with another special dish!
Le Prince torna il 12 Maggio con un'altra ricetta speciale!
Marco a.k.a Le Prince |